Türkiye'nin ilk ve en büyük transit konteyner limanı Asyaport’un yetkililerinin hayata geçirdiği Gemilere Karadan Enerji Verme projesiyle limana yanaşan gemilerin enerji ihtiyaçlarını elektrikle karşılayarak karbon emisyonunun sıfırlanması hedeflenmektedir. Bu çevre dostu projeyle çevre kirliliği ve gürültü kirliliği azaltılacak.
Bu kapsamda Türkiye’nin İlk, Avrupa’nın 3. Yüksek Gerilim İle Gemi Elektrik Besleme Tesisi devreye alındı.
Tesisin devreye alınması münasebetiyle Asyaport’ta düzenlenen törene Valimiz Sayın Recep Soytürk’ün yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Tekirdağ Sahil Güvenlik Karakol Komutanı S.G. Yüzbaşı Can Çakıcı, Tekirdağ Bölge Liman Başkanı İrfan Kızıltaş, Eski Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, oda başkanları, kurum müdürleri ve iş insanları katıldı.
Törende bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Türkiye'nin önemli bir deniz ülkesi olduğunu söyledi.
Deniz ticaretinde limanların ülke ekonomisi için önem arz ettiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Ünüvar, "Liman tesislerimiz için uzun yıllardır sürdürdüğümüz Yeşil Liman uygulamasını da güncelledik ve 2023 Kasım ayında yayınladık. Bundan sonra da inşa edilecek limanlar Yeşil Liman şartlarına uygun yapılacak. Enerji tüketiminin en az yüzde 5'inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji kaynaklarından karşılanması, alt yapısı olan yerlere sahil bandından elektrik sağlanması, atık suların geri dönüşümlerinin sağlanması gibi tedbirlerde buna teşvik sağlayacak." dedi.
Bakan Yardımısı Ünüvar, Yüksek Gerilim ile Gemi Elektrik Besleme Tesisi'nin çevre kirliliğini azaltılması konusunda çok anlamlı bir proje olduğunu aktararak, tesisin hizmete alınmasını sağlayan liman yetkililerine teşekkür etti.
Bakanlık olarak her zaman çevreci uygulamaları desteklemeye devam ettiklerini belirten Bakan Yardımcısı Ünüvar, "Amacımız Türkiye'yi denizcilikte yeşil ve dijital dönüşümün öncüsü olarak konumlandırmak. Bu çerçevede yeşil ve dijital dönüşüm hedeflerimize önemli katkılar sağladık. Enerji depolama, hidrojen, karbon yakalama, dijitalleşme gibi teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan araştırma ve inovasyon çalışmalarıyla 2053 net sıfır emisyon hedefine yönelik taahhüdümüz gerçekleştirilecek." diye konuştu.
Ardından düzenlenen programda konuşan Vali Soytürk; “Tekirdağ ilimiz Trakya’nın ekonomi üssüdür. İstanbul’a çok yakın bir konumda olması avantaj sağlamaktadır. 14 OSB 3 tane endüstri bölgesi ve 3287 adet sanayi tescilli firması olan bir şehirden bahsediyoruz. Bir üretim merkezi olan Tekirdağ’ın geçen yılki ticaret hacmi 12,5 milyar dolar. Bu yılda en az o kadar ticaret hacmi, hatta daha fazlası olacağı görülüyor.
Bu ekonomik üssü daha canlı hale getirmek için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın ciddi faaliyetleri var. Demiryolu projeleri var. OSB’lerin içinden geçip Asyaport’a gelen bir demiryolumuz var. Hazırlanan ve devam eden birçok proje var. Diğer taraftan 3 önemli limanımız var. Bir tanesi de içinde bulunduğumuz liman. Dünyada ilk 100’e girmesi, Türkiye’nin de ilk ve en büyük transit konteyner limanı olması sebebiyle şehrin yöneticisi olarak gurur duyuyoruz.
Ekonomik faaliyetleri yaparken Valilik olarak, hükümet olarak biz sanayicilerin, işletmecilerin yanında duruyoruz. Mevzuat ve vicdan içerisindeki bütün taleplerini hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz ama hassas olduğumuz tek bir nokta var. Hassas olduğumuz nokta, çevreye verilecek zarar. Bu konuda çok açıkça diyoruz ki, çevreye zarar verdiğinizde başımızın üzerindeki yeriniz yakanızı tutmakla sonuçlanır.
Bu anlamda çok ciddi projeler yürütülüyor. Hükümetimizin gerçekleştirdiği Ergene Derin Desarj projesi belki de çevre konusunda dünyadaki örnek projelerden birisidir. Proje bitmiş durumdadır. Bütün arıtma tesisleri çalışıyor. Fabrikanın bir kısmını da bu arıtma tesislerine dahil edilme çalışması, altyapı çalışması da devam ediyor. Bir taraftan yine çevreci bir yaklaşımla enerji konusunda gerek rüzgar gerek güneş enerjisi konusunda sanayicilerimizin yaptığı çalışmalar var. Bir taraftan arıtmalarda çıkan çamurların bertarafıyla ilgili hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yürüttüğümüz projeler var.
Velhasıl yeşil ekonomi ile ilgili elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz çünkü ihracat yaparken bu çalışmalar çok önemli olacak. Bunu yapan firmalar, bunu yapan şehirler çok daha mesafe kat edecek diye görüyoruz. Asyaport’ta böyle bir çevreci proje hayata geçirilmiş. Bu anlamda Türkiye’de ilk ama dünyada 3. olan proje için bir aradayız. Yine bununla da gurur duyuyoruz. Büyük bir heyecanla çalıştıkları ve sonuçlandırdıkları için Ahmet Bey’i ve sevgili oğlu Emre Bey’i tebrik ediyoruz. Çalışmalarının başarıyla devam etmesini diliyor, projenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Vali Soytürk, Bakan Yardımcısı Ünüvar ve protokol üyeleri tesisin açılışını yaptı.
Daha sonra tesisten MSC OSCAR gemisine enerji yüklemesi yapıldı.