ALTIN
 2.844,16
DOLAR
 34,4273
STERLİN
43,7345
EURO
 36,4524

banner22

SELAHATTİN ALPAY

Atilla KANTARCI yazdı 

Eklenme Tarihi

06 Aralık 2024 13:42

Güncelenme Tarihi

01 Ocak 1970 13:42
SELAHATTİN ALPAY

Malatya Halk Eğitim Merkezinin Türkiye sahnelerine armağan ettiği ender tenorlardandır.

1967 yılında Halk Eğitim Merkezinin, Halk müziği kurslarına katılan, bir çok değerli sesimiz, İlhan Kızılay, Fahri Özyıldırım, Mehmet Engin, Yüksel Özkasap gibi önemli sanatçılarımızdan biridir.

Halk Eğitim Merkezinin Halk müziği bölümü şefi olan, Rahmetli bağlama üstadı Mehmet Yumrutepe bir çok mahalli sanatçımızın yetişmesinde olduğu gibi bu sanatçımızın yetişmesinde de büyük rol oynamıştır.

Sanatçımız, Mehmet Yumrutepe, Bilgi Şimşeker, Doğan Özkan, Hüseyin Kapıkıran, Mehmet Furun, Kavalcı Yaşar Tutar’ın sazları eşliğinde Malatya’nın eğlence merkezleri olan Hürriyet Aile Çay Bahçesinde ve Kernek Aile Göl Gazinosunda sahneye çıkmış ve o zamanki ŞKÖ Deneme radyosunda programlar yaparak tüm Malatya’lıların gönlünde taht kurmuştur.

Evet, 1950 yılında Malatya Sarıcıoğlu mahallesinde dünyaya gelen Selahattin Alpay’dan bahsediyorum.

Arkadaşlarının SELO diye hitap ettiği Selahattin Alpay, İlkokulu Hidayet ilkokulunda okudu. Bir gün sınıf arkadaşları, öğretmenleri Nezaket Boztepe’ye “Selo’nun sesi çok güzel, bir türkü söylesin” demelerI üzerine, “Yeşil Ördek gibi” türküsünü okuyan Selo’nun müzik macerası başladı. Akabinde Renkli Sinemada yapılan yıl sonu müsameresinde Selo’ya solo program verildi ve iki türkü okudu.

Ortaokulu Malatya’da, liseyi ise (Ankara Akşam Ticaret Lisesi) Ankara’da bitirdi.

Aynı yıl hayatında dönüm noktası olan ilk 45’liği “Emo Suya Gider Eli Boş Gelir”i yaptı. Askere gittiği 1971 yılına kadar 8 adet 45’lik daha yaparak müzik çalışmalarına devam etti. Vatani görevini Manisa’da Askeri Bando bölüğünde yaparken şan, nota ve solfej dersleri alarak müzik bilgisini geliştirdi.

Askerlik sonrası Ankara’da bir kamu bankasında çalışmaya başladı. Bu dönemde Özcan Tamer yönetimindeki Halk Evleri Genel Merkezi Halk Müziği Korosu çalışmalarına katıldı. Aynı dönemde Nida Tüfekçi ve Coşkun Güla gibi Halk Müziği’nin önemli hocalarıyla çalışmalarını sürdürerek onların bilgi ve tecrübelerinden faydalandı.

1975 yılında Ankara Radyosu Sanatçılık Sınavı’nı İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale ve Burhan Çaçan ile birlikte kazanarak yerel sanatçı statüsüyle birçok program yaptı. İlk uzunçalarını 1978 yılında “Örenli Gelin” adlı türküyle yaptı. Bu uzuncalarda Selahattin Alpay’a bağlamalarıyla Orhan Gencebay, Arif Sağ, Yavuz Top gibi bir çok ünlü isim eşlik etti.

1981’de Ankara’nın lüks gazinosu Başkent Gazinosunda başlayan sahne çalışmalarıyla birlikte sahnelerin aranılan ismi olmuştu artık.

Artan tekliflerle beraber müzik çalışmalarını sürdürmek için 1982 yılında İstanbul’a taşındı. Çocuk denecek yaşlardan itibaren Malatya yazlık çay bahçelerinde başlayan sahne çalışmaları, Ankara Gençlik Parkı Gazinoları, İstanbul Gazinoları, turneler, fuarlar, özel konserler, çeşitli radyo ve televizyon programları ile halen devam etmektedir.

Bugüne kadar kendisine ait 150’ye yakın derlemenin yer aldığı, 8 adet 45’lik plak, 1 adet uzunçalar plak, 28 kaset/CD çalışması ve 9 adet de sinema filmi yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok solo ve kadrolu konserler verdi. Tüm bu sanatsal hizmetleri karşılığında değişik dönemlerde 4 kez “Yılın Sanatçısı”, Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ise “Ömür Boyu Başarı Ödülü”’ne layık görüldü.

2001 yılından 2015 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda “Solist Sanatçı” unvanıyla görev yaptı ve bu kurumdan kendi isteğiyle emekli oldu.

Unutamadığımız, ilk 45’liği olan “Emo suya gider eli boş gelir” türküsü ile önce Malatya halkının ve sonrasında tüm Türkiye’nin dikkatini çeken, güçlü ve tenor ses özelliğine sahip Selahattin Alpay, başta Malatya olmak üzere Elazığ, Urfa, Diyarbakır, Adıyaman, Erzurum, Erzincan, Sivas ve Kerkük türkülerini başarıyla icra etmektedir. Sanatçının icrasıyla meşhur olan türkülerin bazıları şunlardır; “Emo Suya Gider”, “Nazike”, “Örenli Gelin”, “Malatya Malatya Bulunmaz Eşin”, ”Arap Atı Gibi Sallar Başını”, “Kuyudan Su Çekerler”, ”Altın Yüzüğüm Kırıldı”, ”Ahlatın Başındayım”, ” Tello”, ”Bir Ay Doğar İlk Akşamdan Geceden”, “Yollar Seni Gide Gide Usandım”, “Etek Sarı Sen Etekten Sarısın”, “Çakmak Çakmağa Geldim”, “Çift Candarma Geliyor”….

TRT disipliniyle yetişmiş bir sanatçı olan Selahattin Alpay, tüm sanat hayatı boyunca, kültürel çeşitlilik ve zenginliğimizin mirası olan türkülerimizin derlenmesinde, icrasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında gerekli özeni göstermeye çalışmıştır.

Sosyal sorumluluk projelerine önem veren hemşehrimiz evli ve iki kız bir erkek çocuk babasıdır ve halen İstanbul’da sanat ve ticaret hayatını sürdürmektedir.

Doğduğu kente aidiyetini ve irtibatını kesmeyen, Selahattin Alpay’a müzik ve ticaret hayatında başarılar diliyorum.

Yine bir değerimizi andık ve de sizlere hatırlattık...

Selam olsun Malatya’mın güzel insanlarına…

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner10